Depresyon
- Şebnem Kartal
- 7 Nis 2024
- 1 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 2 Haz 2024
Düşük Mod ve Moralsizlikle karıştırılan, bu durumlarla ortak pek çok belirtisi olan depresyon, ciddi bir ruhsal sorundur. Depresyonun mutsuzluk, iştah kaybı veya tam tersi iştahta artış, uykusuzluk veya aşırı uyuma isteği, eskiden keyif veren aktivitelerden zevk alamamak, dikkat kaybı, unutkanlık, karar vermede ve düşünmede güçlük, konuşmakta ve hareketlerde yavaşlama, halsizlik, günlük işlerini yapmakta zorlanmak gibi belirtileri vardır. Her şeyi yapmak çok çaba gerektirir.
Depresyondaki kişiler ayrıca kendilerini sürekli suçlar, sevilmediklerini ve yalnız olduklarını düşünür ve değersizlik duyguları hissederler. Pek çok depresyon vakasında kaygı (anksiyete) da eşlik eden bir belirtidir.
Ağır seyreden depresyonda intihar ve ölüm düşünceleri de bu belirtilere eşlik edebilir.
Depresyonda olan kişilerde geçmişe ve geleceğe çok odaklanmamaya çalışmak, aşırı düşünmekten vazgeçip daha fazla aktif olmaya çalışmak, sosyalleşmek, aile ve arkadaşlardan sosyal destek almak, 10 dakika da olsa her gün yürüyüşe çıkmak, bu bile zor geliyorsa en azından güneşe çıkmak çok iyi gelir.
Ayrıca gevşeme egzersizleri yapmak, iyi beslenmek ve uyku hijyeni sağlamak (hep aynı saatte yatıp, uyuyamasanız veya daha fazla uyumak isteseniz bile hep aynı saatte kalkmak) önemlidir. Varsa hobilerinizle, yoksa sevdiğiniz işlerle daha fazla zaman geçirmek, olumsuz haber, kişi ve durumlardan uzak kalmaya çalışmak da depresyona iyi gelir.
Bu gibi belirtileri iki haftadan fazla sürerse yukarıdaki yöntemlerle mutlaka mücadele etmeye çalışın ve başa çıkamazsanız lütfen yardım alın. Depresyon müdahale edilmediğinde giderek artan ve çok olumsuz sonuçları olabilen ciddi bir ruh sağlığı sorununa dönüşebilir.
Sevgiyle ve sağlıkla kalın,
Şebnem Kartal
Uzman Psikolog – Yazar
Comments